او مقام معلم را بلند و ارزشمند و شايسته احترام مي ديد ، اما در عالم واقع معلمي نه آنچه بود كه او تصور مي كرد ، در زمانه حال كار معلم به جايي رسيده است كه حتي دانش آموزان در كلاس هاي درس نيز به آنها ترحم مي كنند.
روزگاري شغل معلمي جايگاه اجتماعي و ارزش خاصي داشت ، همه به معلم به ديده احترام مي نگريستند و او را لايق ارج گذاردن مي دانستند و برايش منزلت خاصي در نظر مي گرفتند ، اما حال مشكلات و مسايل اين قشر از جامعه به حدي رسيده است كه ديگر جايگاهي براي منزلت اجتماعي باقي نمانده است.
محمود بهشتي لنگرودي كه سابقه اي 20 ساله در آموزش و پروش دارد، با اشاره به اينكه دريافتي وي در ماه 150 هزار تومان است ، مي افزايد : هرچند كه با نظام هماهنگ پايه حقوق تمام كارمندان دولت يكسان است ، اما با توجه به اينكه ادارات و مراكز دولتي ديگر با ارايه خدماتي همچون بن هاي كارمندي ، اضافه كاري ، وام هاي بلاعوض ، سفرهاي رايگان و ... كارمندان خود را تامين مي كنند ، اما آموزش و پرورش نمي تواند چنين مزايايي را در اختيار فرهنگيان قرار دهد ، بنابر اين نظام هماهنگ حقوق ، به نظام ناهماهنگ تبديل شده است.
وي با تاكيد بر اينكه ميزان بن دريافتي فرهنگيان در ماه فقط 5 هزار تومان است ، مي گويد : معلمان امكان اضافه كاري غير از تدريس ندارند و اين درحالي است كه زمان مشخص شده از طرف يونسكو براي تدريس فقط 6 ساعت در روز است و اگر معلمي بيش از اين مقدار تدريس كند به دليل خستگي نمي تواند آنطور كه بايد و شايد در روند تدريس فعال باشد.
دبير كانون صنفي معلمان ايران با اشاره به اينكه تعدادي از معلمان براي جبران كمبود حقوق خود مجبور به پذيرفتن تدريس شيفت ديگر هستند ، ادامه مي دهد : وقتي معلمي در دو شيفت تدريس مي كند مجبور است انرژي خود را بين دو شيفت تقسيم كند در نتيجه كارايي مطلوب را نخواهد داشت .
افزايش درصد مردودي دانش آموزان به دليل مشكلات معيشتي معلمان
مشكلات معيشتي معلمان نه تنها به روند زندگي آنها لطمه مي زند چه بسا در روند تحصيل دانش آموزان كه نسل آينده اين كشور هستند نيز لطمه هاي جبران ناپذيري وارد مي كند ، كارشناس مسوول واحد مطالعه و تحقيق مقطع ابتدايي در اين زمينه مي گويد : مشكلات معيشتي معلمان ساختار آموزشي كشور را ضعيف كرده است و چنانچه اين روند ادامه داشته باشد در سال هاي آينده درصد مردودي دانش آموزان افزايش خواهد يافت.
رخساره فضلي در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر با اشاره به اينكه ساختار نيروي انساني وزارت آموزش و پرورش بايد تقويت شود و از نيروهاي متخصص در زمينه تدريس استفاده شود ، مي افزايد : مشكل ضعف تخصصي ساختار نيروي انساني زماني حل مي شود كه مشكلات معيشتي و منزلتي معلمان حل شود.
وي اظهار مي كند : مشكلات معيشتي اجراي طرح هاي وزارت آموزش و پرورش را با مشكل رو به رو كرده است، چرا كه به دليل كمي حقوق دريافتي بيشتر متخصصان ترجيح مي دهند به جاي تدريس در وزارت آموزش و پرورش به فعاليت هاي درآمد زا بپردازند.
كارشناس مسوول واحد مطالعه و تحقيق مقطع ابتدايي تاكيد مي كند : در صورتي مي توان ساختار نيروي انساني را تقويت كرد كه منزلت اجتماعي معلمان خصوصا در دوره ابتدايي افزايش يابد ، چرا كه در اين صورت متخصصان بيشتري خواستار تدريس در مدارس خواهند شد و در اين صورت با گزينش از ميان افراد اصلح براي تدريس در اين مقطع كيفيت آموزشي افزايش مي يابد و درصد مردودي به حداقل مي رسيد.
مشكلات معيشتي ؛ مانعي در جذب نيروهاي متخصص
مديركل ارزشيابي تحصيلي و تربيتي وزارت آموزش و پرورش نيز در اين زمينه مي گويد : به دليل مشكلات معيشتي و در آمد پايين معلمان ، افراد متخصص علاقه اي به اشتغال در آموزش و پرورش ندارند ، به همين دليل برخي معلماني كه براي كار در وزارت آموزش و پرورش انتخاب مي شوند از توانمندي لازم برخوردار نيستند .
حسين احمدي در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر با اشاره به اينكه به دليل محدوديت تعداد افراد خواستار كار در وزارت آموزش و پرورش انتخاب متخصصين رشته هاي تعليم و تربيت محدود مي شود ، مي افزايد : تعدادي از معلمان به دليل عدم توانمندي لازم در امر تعليم ، نمي توانند طرح هاي جديد نظام آموزشي را اجرا كنند و اين درحالي است كه با توجه به پيچيدگي هاي امور مربوط به آموزش و تربيت دانش آموزان ، بايد در انتخاب معلمان دقت خاصي به عمل آيد.
مسايل و مشكلات معيشتي چنان عرصه را بر معلمان تنگ كرده و چنان آنها را در كلاف سردگم مخارج زندگي اسير كرده است كه جايي براي بهبود روش هاي تدريس و برقراري ارتباط با دانش آموزان و توجه به مسايل و مشكلات آنها و هزار كار ديگري كه به ظاهر فقط در توان معلم است ، نگذاشته است.
معاون مالي يكي از ادارات آموزش و پرورش به خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد : در حال حاضر براي سبد هر خانواده در ماه حداقل 180 هزار تومان درنظر گرفته است كه اين مبلغ شامل كرايه خانه نمي شود و اين در حالي است كه متوسط حقوق معلمان كشور 150 هزار تومان است.
وي با تاكيد بر اينكه در مناطق جنوبي شهر بسياري از معلمان در خرج روزانه خوراك خانواده خود مشكل دارند ، مي افزايد : يكي از مهم ترين درخواست هاي معلمان برخورداري از برابري حقوق و مزاياي دريافتي با ساير كاركنان دولت است ، در اكثر موارد بين كارمندان دولت و معلمان با وجود سابقه كار و ميزان تحصيلات برابر اختلافات فراواني وجود دارد ، يعني معلم اگر با همين ميزان تحصيلات در ادارات ديگر كار مي كرد به مراتب از حقوق و مزاياي بيشتري برخوردار مي شد.
يك معلم با تاكيد بر اينكه حقوق دريافتي از وزارت آموزش و پرورش به هيچ وجه پاسخگوي تورم جامعه نيست ، به خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي گويد : به نظر من تمام مسايل و مشكلات تربيتي مدرسه به دليل درگيري فكري معلمان به دليل مسايل و مشكلات اقتصادي است ، تا زماني كه معلم درگير مسايل و مشكلات خود است چگونه مي تواند به مسايل و مشكلات دانش آموزان بپردازد.
عدم رضايت شغلي ، طرح هاي وزارت آموزش و پرورش را در حد طرح باقي نگه مي دارد
حميد فخار با اشاره به اينكه به دليل كمبود حقوق منزلت اجتماعي معلمان زير سوال رفته است ، مي افزايد : يكي از عمده ترين دلايلي كه طرح هاي ارايه شده در وزارت آموزش و پرورش به بهترين نحو ممكن اجرا نمي شود ، عدم رضايت شغلي معلمان است كه ضمن ايجاد مشكلات فراوان براي آنها باعث از بين رفتن منزلت اجتماعي معلمان نيز شده است.
وي مي افزايد : در جامعه ما ديگر منزلت اجتماعي به مسايل معنوي نيست ، بلكه فقط مسايل مادي است كه حرف اول را مي زند ، براي فرزند من اصلا مهم نيست كه پدرش معلم است يا كارمند يك شركت خصوصي ، براي او مهم اين است كه او هم بتواند مثل ساير دوستانش شيك بپوشد و جلوي آنها خجالت نكشد.
مسايل و مشكلات معيشتي معلمان به حدي رسيده است كه معلمان در روزهاي پاياني سال گذشته براي رسيدن فريادشان از پشت تخته سياه كلاس درس حدود يك هفته در كلاس ها حاضر نشدند و اين درحالي بود كه هيچ كدام از مسوولان كشور در برابر اين واكنش هيچ عملكردي را نشان نداد.
مشكلات معيشتي معلمان بر جايگاه و منزلت اجتماعي آنها ، ميزان يادگيري دانش آموزان ، درصد افت تحصيلي آنها و غيره و غيره تاثير گذاشته و مي گذارد ، اين مسايل چنان در تارو پود زندگي معلمان رخنه كرده است كه در تحقيق به عمل آمده از معلمان شهر تهران بيش از 93 / 63 درصد از آنها منزلت اجتماعي شغل معلمي را نسبت به دارندگان مشاغل ديگر ، پايين تر مي دانند.
رسانه هاي گروهي مشكلات معلمان را بيشتر مي كنند
بر مشكلات معيشتي معلمان ، عدم تخصص مديران مدارس و عدم آشنايي رسانه هاي گروهي افزوده است ، به طوري كه يك معلم مي گويد : در رسانه هاي گروهي خصوصا صدا و سيما معلم را هميشه فردي مستضعف معرفي مي كنند ، در حاليكه تمام معلمان اين طور نيستند و به هر طريقي كه شده در جامعه شخصيت خود را ضعيف نشان نمي دهند.
رضا راستگو مي افزايد : سال هاست كه معلمان در صدد رفع مشكلات معيشتي خود هستند اما فقط در سال هاي اخير است كه مردم متوجه اين مشكل شده اند و دليل آن هم فقط بالا رفتن تورم موجود در جامعه است.
وي اظهار مي كند : رسانه ها با ارايه مشكلات حقوقي معلمان و درگيري هاي كاري آنها شايد بتوانند تا حدودي مسايل معيشتي آنها را كمتر كنند - كه البته تا كنون در اين زمينه چندان موفقيتي به دست نياورده اند - اما منزلت اجتماعي معلمان را با اين عملكردشان بيشتر زير سوال مي برند ، چگونه مي توان در كلاس درسي كه دانش آموزش مي دانند معلم چه نقطه ضعف هايي دارد و با چه مسايل و مشكلاتي دست و پنجه نرم مي كند ، تدريس كرد ؟
ژاپني ها معتقدند شايستگي هر نظام آموزشي به اندازه شايستگي معلمان آن است ، در كشورهاي پيشرفته نيز اعتقاد بر اين است كه آينده هر كشوري را مي توان از سيماي كنوني آموزش و پرورش آن دريافت ، از سويي شعارها در مقابل ديدگان معلمان رژه مي روند و خود نمايي مي كنند و از سوي ديگر منزلت اجتماعي پاييني كه در برخي از مناطق شهرهاي بزرگ حتي به صورت ترحم شاگردان نيز درآمده است با تمام زشتيش خودي نشان مي دهد.
مشكلات معيشتي ، عدم آموزش صحيح ، فقر اطلاعاتي معلمان ، فقدان منزلت اجتماعي ، درگيري مدير و معلم ، عدم اجراي مصوبات تعيين شده وزارت آموزش و پرورش و دولت ، نبود ارزشيابي صحيح از عملكرد معلمان و چرخيدن دور محوري كه هر سال تكرار مي شود ، سال هاست كه مسوولان درباره رفع مشكلات و مسايل معلمان سخن مي گويند و اين سخنان فقط در قالب وعده و وعيدها باقي مي ماند ، به راستي سرنوشت بيش از يك سوم جمعيت كشور ( چيزي حدود 19 ميليون دانش آموز ) چقدر براي مسوولان كشور اهميت دارد و اين وعده و وعيدها تا كي ادامه خواهد داشت ؟
نظر شما